ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΣΤΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΣΤΟΣ
Σήµερα, τα αιολικά πάρκα συµµετέχουν ισότιµα στο χρηµατιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας. Πωλούν την ενέργεια που παράγουν απευθείας στην αγορά και ανταγωνιστικά προς τις άλλες µορφές ενέργειας. Έχουν την υποχρέωση να προβλέπουν και να δηλώνουν τη µελλοντική παραγωγή τους, ενώ σε περίπτωση απόκλισης ποινολογούνται, όπως όλοι οι παραγωγοί ενέργειας.
Τα αιολικά πάρκα καταφέρνουν να ανταποκρίνονται αποτελεσµατικά σε αυτές τις υποχρεώσεις τους, και να ωφελούν τους καταναλωτές και την οικονοµία χάρη στον ορθό σχεδιασµό των αγορών, τη βελτίωση των τεχνικών πρόβλεψης της παραγωγής τους και την εξέλιξη της τεχνολογίας (βλ. Μύθο 04).
Κανένα από τα µέτρα που ίσχυσαν στο παρελθόν δεν εφαρµόζεται πλέον (π.χ. έχει καταργηθεί η κατά προτεραιότητα απορρόφηση της παραγόµενης ενέργειας και η σταθερή τιµή πώλησης της ενέργειας, και δεν υπάρχει πλέον επιδότηση στο κόστος κατασκευής).
Σύµβαση Διαφορικής Προσαύξησης (Feed-in Premium)
Το µοναδικό µέτρο στήριξης που ισχύει για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι η Σύµβαση Διαφορικής Προσαύξησης (Feed-in Premium). Πρόκειται για µια σύµβαση που αξιοποιεί το πλεονέκτηµα των αιολικών πάρκων να παράγουν µε σταθερό κόστος και προστατεύει και τους καταναλωτές και τα αιολικά πάρκα από τις απότοµες διακυµάνσεις της τιµής στο χρηµατιστήριο ενέργειας. Πιο συγκεκριµένα, διασφαλίζει ότι η αποζηµίωσή τους θα έχει µια µηδαµινή διακύµανση γύρω από µια προσυµφωνηµένη τιµή: την τιµή αναφοράς, που καθορίζεται µέσω µειοδοτικών διαγωνισµών που διενεργεί η ΡΑΕ.
Ωστόσο, ακόµη και αυτό το µέτρο δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή:
Από νοµικής άποψης, η προστασία που απολαµβάνουν τα αιολικά πάρκα από τις διακυµάνσεις στην τιµή αγοράς ηλεκτρισµού στο χρηµατιστήριο ενέργειας θεωρείται κρατική ενίσχυση και παρέχεται ύστερα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για αυτό δηµιουργείται σύγχυση, καθώς και η λανθασµένη εντύπωση ότι τα αιολικά πάρκα απολαµβάνουν υπερβολικά προνόµια.