Νέα Θέματα

Σε αυτή την ενότητα, συγκεντρώνονται άρθρα, στοιχεία και πληροφορίες που προέκυψαν ή προκύπτουν μετά τη πρώτη ανάρτηση του δικτυακού τόπου ask4wind με τους 22 Μύθους. Κάποιες από τις νέες αναρτήσεις που ακολουθούν μπορεί να σχετίζονται άμεσα ή να συμπληρώνουν έναν ή περισσότερους από τους 22 Μύθους.

Άρθρο της ΕΛΕΤΑΕΝ αναλύει γιατί η Αιολική Ενέργεια είναι η  Ενέργεια Ελευθερίας και ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Σεπτέμβριος, 2022

 

Η αιολική ενέργεια είναι εγχώρια, παράγεται τοπικά και δεν εισάγεται. Έτσι ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας.

Παράλληλα, βοηθά την Ελλάδα να γίνει πιο χρήσιμη στους φίλους και εταίρους της, ενισχύοντας και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης:
Μεγάλη αύξηση των αιολικών πάρκων, μαζί με ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας, μπορεί να μας καταστήσουν εξαγωγό πράσινου ηλεκτρισμού.
Αυτό σημαίνει γεωπολιτική ενδυνάμωση.

 

Δείτε το άρθρο της ΕΛΕΤΑΕΝ

Υπερβολικές οι ανησυχίες για θανατώσεις πτηνών από τις ανεμογεννήτριες.

8/4/2021

 

Λεκτικό Άρθρο στο newsbeast.gr παρουσιάζει μακροχρόνια μελέτη για 8 χρόνια στο αιολικό πάρκο Αγίου Νικολάου στη Βουλγαρία, η οποία διαπίστωσε μηδενικές συγκρούσεις πτηνών ενδιαφέροντος σε σχέση με τις πάνω από 700 που αναφέρονταν πριν την κατασκευή του.

 

Δείτε το άρθρο στο newsbeast

Έκθεση της WindEurope για την ανακύκλωση των πτερυγίων

Μάιος, 2020

 

Έκθεση που παρουσιάζει την κατάσταση, τα μέτρα και τις προοπτικές της ανακύκλωσης σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται σε πτερύγια ανεμογεννητριών συνέταξε η WindEurope. Ειδικότερα, στην έκθεση περιγράφεται η δομή και η σύνθεση των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας και χαρτογραφούνται οι υφιστάμενοι κανονισμοί που διέπουν την ανακύκλωση των σύνθετων υλικών στην Ευρώπη. Περιγράφονται επίσης οι υπάρχουσες τεχνολογίες ανακύκλωσης και επεξεργασίας σύνθετων υλικών καθώς και οι καινοτόμες εφαρμογές για τη χρήση τους ενώ παρέχονται συστάσεις για περαιτέρω έρευνα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πτερυγίων.

 

Δείτε την έκθεση της WindEurope σε pdf

Άρθρο του Nick Ferris στο Energy Monitor αποδεικνύει ότι η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν σχετίζεται με την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος.

8/1/2021

 

Την ώρα που οι σκεπτικιστές του κλίματος διαφωνούν για το κατά πόσο η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα είναι ακριβή για τους καταναλωτές, με τα κόστη των νέων τεχνολογιών να προστίθενται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, η ανάλυση των δεδομένων τιμολόγησης σε 29 ευρωπαϊκές χώρες κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, αποσυνδέει την ανάπτυξη ΑΠΕ με την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

 

Δείτε το άρθρο στο energymonitor

Δείτε τo άρθρο στο energymonitor σε pdf

Νέα έρευνα αποδεικνύει τη συμβατότητα των ανεμογεννητριών με τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας

18/01/2021

 

Το energypress.gr με άρθρο του, δημοσιεύει σήμερα, Δευτέρα  18 Ιανουαρίου 2021, τα πρόσφατα συμπεράσματα μιας πολυετούς επιστημονικής έρευνας στην Δανία, σύμφωνα με τα οποία τα πτηνά αποφεύγουν αποτελεσματικά τα πτερύγια ανεμογεννητριών, με συνέπεια η θνησιμότητά τους από συγκρούσεις να είναι ελάχιστη.  Αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα σε αντίθετους ισχυρισμούς ότι η αιολική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν κίνδυνο για το καθεστώς διατήρησης της άγριας ορνιθοπανίδας.

 

Δείτε το άρθρο του energypress

Δείτε το άρθρο του energypress σε pdf

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς.

4/12/2020

 

O Καθ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέταξε τεχνική έκθεση με την οποία τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του Ιανού στην Κεφαλονιά.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από το 20ο τεύχος της έκδοσης “NEWSLETTER OF ENVIRONMENTAL, DISASTER, AND CRISIS MANAGEMENT STRATEGIES” Version 2 του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων” του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο ‘’Επιπτώσεις του Kυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” στην Κεφαλονιά (Σεπτέμβριος 2020), Διερεύνηση Αιτιών Πρόκλησης των Καταστροφών’’ (ISSN 2653-9454) στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά επί μέρους τα θέματα που αναφέρονται σε αυτήν.

 

Δείτε την ανακοίνωση του Καθ. Ευθύμιου Λέκκα

Δείτε την τεχνική έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών σε pdf

Δείτε το Δελτίου Τύπου της ΕΛΕΤΑΝ 

Ρεπορτάζ στο energypress για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών πάρκων κάτω των 10 MW

10/11/2020

 

Ενδιαφέρον και ακριβές ρεπορτάζ δημοσίευσε το energypress την 10 Νοεμβρίου 2020.

Το ρεπορτάζ ανασκευάζει τις ψευδείς διαδόσεις ότι η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων κάτω από 10MW γίνεται με μια απλή δήλωση του επενδυτή ότι το έργο του δεν έχει επιπτώσεις.

Κάνει συνοπτική αναφορά στις υποχρεώσεις που διέπουν τα έργα αυτά τόσο σε επίπεδο μελετών που πρέπει να εκπονηθούν και γνωμοδοτήσεων που πρέπει να συλλεγούν, όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να τηρούνται.

Στο ρεπορτάζ επισυνάπτεται η υπουργική απόφαση του Ιανουαρίου 2013 για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και η απόφαση του Αυγούστου 2020 για την περιβαλλοντική κατάταξη των έργων Α.Π.Ε.

 

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του energypress

Δείτε το άρθρο του energypress σε pdf

Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Μεγάλη αποδοχή των ΑΠΕ από τους πολίτες

20/11/2020

 

Γνώστες για τις περισσότερες μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εμφανίζονται οι περισσότεροι πολίτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, εννιά στους 10, είναι πεπεισμένη πως βοηθούν στην απεξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη φετινή έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επόπτευσε ο καθηγητής Δρ. Πάνος Κοσμόπουλος και καταγράφει τις στάσεις του κοινού απέναντι στις ΑΠΕ. Μέσα από 1.124 ερωτηματολόγια σε όλη την Ελλάδα αποτυπώνεται η καθολική αποδοχή των πολιτών.

 

Δείτε την Έρευνα του Πανεπιστημίου Θράκης

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του energypress

Δείτε το ρεπορτάζ του energypress σε pdf

Οι Έλληνες στην πρώτη θέση όσων αποδέχονται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή

20/11/2020

 

Το 91% των Ελλήνων αποδέχονται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε 25 χώρες όπου διενεργήθηκε σχετική έρευνα λίγο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

 

Συγκεκριμένα, περίπου 26.000 άτομα σε 25 χώρες ερωτήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 από το YouGov-Cambridge Globalism Project, σε μια έρευνα που σχεδιάστηκε με τον Guardian.

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του energypress

Δείτε ρεπορτάζ του Guardian

Δείτε τα ανωτέρω ρεπορτάζ σε pdf 

Τι συμβαίνει στα αιολικά πάρκα όταν τελειώσει η διάρκεια ζωής τους;

24/7/2020

 

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει με τα αιολικά πάρκα όταν τελειώνει η διάρκεια ζωής τους, η ΕΛΕΤΑΕΝ εξέδωσε δελτίο τύπου.
H παραγωγή της αιολικής ενέργειας υπόκειται σε όλες τις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όπου εγκαθίστανται και τη διαχείριση των υλικών που απομένουν μετά τη λειτουργία τους. Εφόσον παύσει η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου επειδή θα έχει ολοκληρωθεί η διάρκεια ζωής του, ο εξοπλισμός πρέπει να αποξηλωθεί και να τύχει κατάλληλης διαχείρισης και ο χώρος να αποκατασταθεί. Συνήθως, στον ίδιο χώρο θα εγκατασταθούν νέες ανεμογεννήτριες, πιο σύγχρονες και πιο παραγωγικές, ώστε η παραγωγή καθαρής ενέργειας να συνεχιστεί με αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΕΤΑΕΝ