ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΣΤΟΣ

Μύθος #4

Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό και δεν είναι αξιόπιστες, γεγονός που αυξάνει το κόστος.

Η αυξημένη διείσδυση μεταβλητών ΑΠΕ δεν συνεπάγεται απαραίτητα αυξημένο κόστος εξισορρόπησης και κατ’ επέκταση ούτε αυξημένο κόστος για τον καταναλωτή.

Βελτίωση της τεχνολογίας και ορθός σχεδιασμός

 

Η επιστήμη και η ορθή πολιτική έχουν ευνοήσει την τεχνολογία παραγωγής αιολικής ενέργειας και τους καταναλωτές. Τρεις τουλάχιστον παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτό:

 

  • Οι αγορές σχεδιάζονται έτσι ώστε να επιτρέπουν και να ευνοούν τη µεγάλη αύξηση της αιολικής ισχύος χωρίς ή µε ελάχιστο κόστος. Σε παλαιότερα συστήµατα, ο προγραµµατισµός της παραγωγής3 γινόταν έως και 24 ώρες πριν από τον πραγµατικό χρόνο κατανάλωσης. Με το νέο σχεδιασµό των αγορών το εµπόριο ηλεκτρισµού γίνεται πολύ κοντά στην πραγµατική ώρα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Έτσι, οι αιολικοί σταθµοί µπορούν να προβλέψουν µε µεγαλύτερη ακρίβεια την επικείµενη παραγωγή τους. Ως αποτέλεσµα, οι διαχειριστές των ηλεκτρικών συστηµάτων µπορούν να προγραµµατίσουν την κάλυψη της ζήτησης έγκαιρα και αποτελεσµατικά, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κόστη εξισορρόπησης σε πραγµατικό χρόνο.

 

  • Τα µοντέλα πρόβλεψης ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά πάρκα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Σε αυτό έχουν συµβάλει µεθοδολογίες τεχνητής νοηµοσύνης, και τα περισσότερα δεδοµένα σχετικά µε το τοπικό κλίµα και τα χαρακτηριστικά του αιολικού δυναµικού κάθε σταθµού. Η βελτίωση αυτή –σε συνδυασµό µε τον σχεδιασµό των αγορών και την ανάπτυξη έξυπνων στρατηγικών εµπορίας ενέργειας από τους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων–επιφέρει οφέλη στους καταναλωτές.

 

  • Η τεχνολογία των ανεµογεννητριών έχει εξελιχθεί. Οι σύγχρονες ανεµογεννήτριες είναι φιλικές προς τα δίκτυα, συνεργάζονται µαζί τους και µπορούν να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες σε αυτά, µεταξύ των οποίων υπηρεσίες εξισορρόπησης, και όχι µόνο καθαρή ενέργεια.

 

Σήµερα το κόστος για την εξισορρόπηση και τη διασφάλιση των εφεδρειών και επικουρικών υπηρεσιών εξαρτάται εν µέρει από το φυσικό αέριο, που υπόκειται στις διεθνείς διακυµάνσεις των τιµών καυσίµων. Αλλά όσο προχωρά η ενεργειακή µετάβαση, θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από το κόστος της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είναι εντάσεως κεφαλαίου, γεγονός που θα συµβάλει στη σταθερότητα του συνολικού κόστους ενέργειας.

Αλήθεια

Η αιολική ενέργεια είναι αξιόπιστη τεχνολογία μεταβλητής παραγωγής ενέργειας και δεν αυξάνει το κόστος.

Στα ηλεκτρικά συστήματα, η προσφορά ενέργειας (δηλ. η ενέργεια που παράγεται ή εισάγεται) πρέπει να είναι πάντα ίση με τη ζήτηση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαδικασία εξισορρόπησης (balancing), η οποία εμπεριέχει κόστος. Ο λόγος για αυτό είναι ότι αν ένας σταθμός παραγωγής δεν μπορεί να προσφέρει την ενέργεια που αναμένεται από αυτόν, τότε κάποιος άλλος πόρος πρέπει να αναζητηθεί για να καλύψει το έλλειμμα (π.χ. ένα άλλος σταθμός να αυξήσει σε ελάχιστο χρόνο την παραγωγή του ή ένα φορτίο ζήτησης να διακοπεί).

Το «γερμανικό παράδοξο»

 

Επειδή η αιολική ενέργεια, όπως και η ενέργεια από άλλες ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), είναι µεταβλητή, δηµιουργείται η λανθασµένη εντύπωση ότι απαιτείται πολύ αυξηµένο κόστος εξισορρόπησης. Σε αυτή την λανθασµένη εντύπωση στηρίζεται και το επιχείρηµα ότι η αιολική ενέργεια εµπεριέχει κρυφά κόστη για τον καταναλωτή.

 

Ωστόσο, η αυξηµένη διείσδυση µεταβλητών ΑΠΕ δεν συνεπάγεται απαραίτητα αυξηµένο κόστος εξισορρόπησης και κατ’ επέκταση αυξηµένο κόστος για τον καταναλωτή. Αυτό διαπιστώθηκε αρχικά στη Γερµανία και γι’ αυτό ονοµάστηκε «γερµανικό παράδοξο»1 2 .

 

Επιπλέον, όπως έχει ήδη εξηγηθεί (βλ. Μύθο 03), το συνολικό κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή (το οποίο περιλαµβάνει και το κόστος εξισορρόπησης) µειώνεται µε τη µεγάλη αύξηση των µεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα).

Δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων

 

Μερικές φορές χρησιµοποιούνται (κακόπιστα) όροι όπως ασταθής ηλεκτρισµός, διαλείπουσα µορφή ενέργειας κ.λπ., που είναι ανακριβείς και αντιεπιστηµονικοί, και επιδιώκουν να δηµιουργήσουν εντυπώσεις. Στο ίδιο αποσκοπούν διάφορα απλοϊκά παραδείγµατα, όπως o ισχυρισµός ότι δεν µπορείς να τροφοδοτήσεις ένα νοσοκοµείο µόνο µε ανεµογεννήτριες.

 

Κανένας φορέας ή οργανισµός δεν έχει προβεί σε δηµοσίευση που να υποστηρίζει ένα σύστηµα ηλεκτροπαραγωγής µόνο µε αιολική ενέργεια. Αυτή είναι άλλωστε η πεµπτουσία των ΑΠΕ. Ο συνδυασµός όλων τους–αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας, υδροηλεκτρικής ενέργειας, βιοενέργειας και γεωθερµίας–µε τα δίκτυα, τα συστήµατα αποθήκευσης, την εξοικονόµηση ενέργειας και τη διαχείριση της ζήτησης µπορεί να εξασφαλίσει ένα καθαρό ενεργειακό µέλλον µε οικονοµικό τρόπο.