ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΣΤΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΣΤΟΣ
Όπως τεκµηριώθηκε στον Μύθο 05, χωρίς τα αιολικά πάρκα ο καταναλωτής στην Ελλάδα θα πλήρωνε υψηλότερο κόστος για την ίδια κατανάλωση ρεύµατος. Και µόνο από αυτό το γεγονός, µπορεί να κατανοηθεί ότι το ΕΤΜΕΑΡ δεν µπορεί να απεικονίζει κάποιο επιπλέον κόστος που δηµιουργείται εξαιτίας των αιολικών πάρκων, αφού τα αιολικά πάρκα δηµιουργούν όφελος για τον καταναλωτή. Άρα, δεν υπάρχει στην πράξη επιδότηση της τιµής πώλησης της ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα.
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκποµπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασµό Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Στον ΕΛΑΠΕ συγκεντρώνονται όλοι οι πόροι που προορίζονται για την πληρωµή των παραγωγών από ανανεώσιµες πηγές που έχουν συνάψει σύµβαση µε τη δηµόσια επιχείρηση ΔΑΠΕΕΠ. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι πόροι προέρχονται από τους καταναλωτές, είτε άµεσα όπως το ΕΤΜΕΑΡ, είτε έµµεσα µέσω του κόστους ενέργειας που καταβάλλουν στον προµηθευτή τους ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι διµερείς συµβάσεις (PPA)
Σήµερα τα περισσότερα αιολικά πάρκα, όπως και οι λοιπές ΑΠΕ, πωλούν την ενέργειά τους συνάπτοντας µακροχρόνιες συµβάσεις µε τη δηµόσια επιχείρηση ΔΑΠΕΕΠ, σε τιµή που καθορίζεται µέσω µειοδοτικών διαγωνισµών της ΡΑΕ. Οι συµβάσεις αυτές πληρώνονται µέσω του ΕΛΑΠΕ.
Όµως, όλο και περισσότεροι σταθµοί ΑΠΕ συνάπτουν µακροχρόνιες συµβάσεις πώλησης της ενέργειάς τους όχι µε τον ΔΑΠΕΕΠ, αλλά απευθείας µε κάποιον από τους προµηθευτές ή καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ιδιωτικές διµερείς συµβάσεις (Power Purchase Agreement – PPA) που συνάπτονται ελεύθερα. Μέσα από αυτές, ο ιδιώτης αγοραστής αιολικής ενέργειας καταβάλλει στον ιδιώτη αιολικό παραγωγό µία τιµή που συµφωνούν. Ο ΕΛΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ δεν εµπλέκονται και δεν απεικονίζονται καθόλου σε αυτές τις ιδιωτικές συµβάσεις πώλησης ενέργειας, π.χ. δεν εισπράττεται ΕΤΜΕΑΡ από αυτούς τους παραγωγούς.
Παρά το γεγονός αυτό, οι διµερείς συµβάσεις συνάπτονται γιατί είναι συµφέρουσες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους αγοραστές. Αν το ΕΤΜΕΑΡ ήταν όντως επιδότηση όσων αιολικών πάρκων συµβάλλονται µε το ΔΑΠΕΕΠ, δεν θα υπήρχε κανένα κίνητρο να συνάπτονται άλλου είδους διµερείς συµβάσεις εκτός του ΔΑΠΕΕΠ.
Γιατί υπάρχει σύγχυση γύρω από το ΕΤΜΕΑΡ
Η σύγχυση και η λανθασµένη εντύπωση δηµιουργείται επειδή το ΕΤΜΕΑΡ εµφανίζεται χωριστά στον λογαριασµό του καταναλωτή. Ωστόσο, δεν είναι το µοναδικό κονδύλι που περιλαµβάνεται στον λογαριασµό.
Η ενεργειακή νοµοθεσία προβλέπει πολλούς διακριτούς λογαριασµούς και πολλαπλές λογιστικές και τεχνικές διευθετήσεις για τον τρόπο που γίνονται οι πληρωµές και η ροή χρηµάτων ανάµεσα σε όλους τους «παίκτες» της αγοράς (καταναλωτές, προµηθευτές, διαχειριστές, παραγωγοί). Ως αποτέλεσµα, το σύστηµα υπολογισµού των ροών είναι ιδιαίτερα τεχνικό και πολύπλοκο, και δεν είναι εύκολη η παρακολούθησή του από το ευρύ κοινό.
Εποµένως, δεν έχει νόηµα να ξεχωρίζουµε ένα µόνο κονδύλι από τον λογαριασµό, διότι πολλά από τα κονδύλια εµπλέκονται µεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται. Αυτό που έχει σηµασία για τον καταναλωτή είναι το συνολικό ποσό που ξοδεύει για ενέργεια, το οποίο θα ήταν υψηλότερο αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα.