ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μύθος #7

Τα αιολικά πάρκα είναι υπεύθυνα για τις πλημμύρες.

Η αλήθεια είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν – και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν – διάβρωση των εδαφών. Άλλωστε τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις κορυφογραμμές όπου τα όμβρια ύδατα έχουν ελάχιστη ταχύτητα καθώς βρίσκονται στην εκκίνησή τους προς τις φυσικές λεκάνες απορροής. Επιπροσθέτως, οι επιφάνειες της οδοποιίας και των πλατειών των αιολικών πάρκων είναι απειροελάχιστες σε σχέση με το σύνολο των εκτάσεων των λεκανών απορροής.

 

Επίσης, όπως κάθε τεχνικό έργο, έτσι και η οδοποιία των αιολικών πάρκων κατασκευάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ροές των υδάτων και τις λεκάνες απορροής και συνοδεύεται από κατάλληλα τεχνικά και άλλα έργα. Συχνά μάλιστα, τα αιολικά πάρκα επισκευάζουν και βελτιώνουν υφιστάμενους δρόμους από τους πολλούς που έχουν διανοιχθεί πρόχειρα στα βουνά, με ακατάλληλα χαρακτηριστικά και δίχως πρόνοια ανακούφισης των ομβρίων υδάτων.

 

Σε ειδική μελέτη36 του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθ. Ευθύμιο Λέκκα, τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του Ιανού στην Κεφαλονιά.

Αλήθεια

Οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν διάβρωση των εδαφών και τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, δεν είναι πλέον άγνωστα στην Ελλάδα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, μας προειδοποιεί και μας απειλεί.

 

Εντός του 2021, ο κυκλώνας Ιανός χτύπησε ανελέητα πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μετά από ένα τόσο ακραίο και πρωτόγνωρο φαινόμενο, διακινήθηκε η άποψη ότι ειδικά για τις καταστροφές στην Αγία Ευφημία Κεφαλονιάς ευθύνονται οι ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή. Εάν αυτό ίσχυε, τότε δεν θα υπήρχαν καταστροφές σε άλλες περιοχές που δεν έχουν ανεμογεννήτριες όπως στην Καρδίτσα αλλά ιδίως στο νησί της Κεφαλονιάς όπως η Άσσος και το Φισκάρδο.

Σχετικό άρθρο του πολιτικού μηχανικού κ. Γιώργου Παπαϊωάννου, αναζητά τις αιτίες των συνεπειών στην Κεφαλονιά και πραγματοποιεί χρονική αναδρομή με αεροφωτογραφίες στην περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί οι ανεμογεννήτριες της “Αγίας Δυνατής” από το 1945 έως σήμερα. Στο άρθρο του, παρατηρεί τις αλλαγές των ρεμάτων μέσα στα χρόνια αλλά και την ύπαρξη ή όχι σημαντικών διαφοροποιήσεων που προέκυψαν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και έπειτα. Αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν και την συμβολή των ανεμογεννητριών στην αποτροπή τέτοιων καταστροφικών συνεπειών.

 

Μπορείτε να δείτε το άρθρο ΕΔΩ