Σεπτέμβριος, 2022
Η αιολική ενέργεια είναι εγχώρια, παράγεται τοπικά και δεν εισάγεται. Έτσι ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας.
Παράλληλα, βοηθά την Ελλάδα να γίνει πιο χρήσιμη στους φίλους και εταίρους της, ενισχύοντας και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης:
Μεγάλη αύξηση των αιολικών πάρκων, μαζί με ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας, μπορεί να μας καταστήσουν εξαγωγό πράσινου ηλεκτρισμού.
Αυτό σημαίνει γεωπολιτική ενδυνάμωση.
Απρίλιος, 2021
Λεκτικό Άρθρο στο newsbeast.gr παρουσιάζει μακροχρόνια μελέτη για 8 χρόνια στο αιολικό πάρκο Αγίου Νικολάου στη Βουλγαρία, η οποία διαπίστωσε μηδενικές συγκρούσεις πτηνών ενδιαφέροντος σε σχέση με τις πάνω από 700 που αναφέρονταν πριν την κατασκευή του.
Ιανουάριος, 2021
Το energypress.gr με άρθρο του, δημοσιεύει σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, τα πρόσφατα συμπεράσματα μιας πολυετούς επιστημονικής έρευνας στην Δανία, σύμφωνα με τα οποία τα πτηνά αποφεύγουν αποτελεσματικά τα πτερύγια ανεμογεννητριών, με συνέπεια η θνησιμότητά τους από συγκρούσεις να είναι ελάχιστη. Αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα σε αντίθετους ισχυρισμούς ότι η αιολική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν κίνδυνο για το καθεστώς διατήρησης της άγριας ορνιθοπανίδας.
Ιανουάριος, 2021
Την ώρα που οι σκεπτικιστές του κλίματος διαφωνούν για το κατά πόσο η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα είναι ακριβή για τους καταναλωτές, με τα κόστη των νέων τεχνολογιών να προστίθενται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, η ανάλυση των δεδομένων τιμολόγησης σε 29 ευρωπαϊκές χώρες κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, αποσυνδέει την ανάπτυξη ΑΠΕ με την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
Νοέμβριος, 2020
Γνώστες για τις περισσότερες μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εμφανίζονται οι περισσότεροι πολίτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, εννιά στους 10, είναι πεπεισμένη πως βοηθούν στην απεξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη φετινή έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επόπτευσε ο καθηγητής Δρ. Πάνος Κοσμόπουλος και καταγράφει τις στάσεις του κοινού απέναντι στις ΑΠΕ. Μέσα από 1.124 ερωτηματολόγια σε όλη την Ελλάδα αποτυπώνεται η καθολική αποδοχή των πολιτών.
Δείτε την Έρευνα του Πανεπιστημίου Θράκης
Νοέμβριος, 2020
Το 91% των Ελλήνων αποδέχονται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε 25 χώρες όπου διενεργήθηκε σχετική έρευνα λίγο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, περίπου 26.000 άτομα σε 25 χώρες ερωτήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 από το YouGov-Cambridge Globalism Project, σε μια έρευνα που σχεδιάστηκε με τον Guardian.
Ιούλιος, 2020
Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει με τα αιολικά πάρκα όταν τελειώνει η διάρκεια ζωής τους, η ΕΛΕΤΑΕΝ εξέδωσε δελτίο τύπου.
H παραγωγή της αιολικής ενέργειας υπόκειται σε όλες τις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όπου εγκαθίστανται και τη διαχείριση των υλικών που απομένουν μετά τη λειτουργία τους. Εφόσον παύσει η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου επειδή θα έχει ολοκληρωθεί η διάρκεια ζωής του, ο εξοπλισμός πρέπει να αποξηλωθεί και να τύχει κατάλληλης διαχείρισης και ο χώρος να αποκατασταθεί. Συνήθως, στον ίδιο χώρο θα εγκατασταθούν νέες ανεμογεννήτριες, πιο σύγχρονες και πιο παραγωγικές, ώστε η παραγωγή καθαρής ενέργειας να συνεχιστεί με αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών.